Hvad er en Lavvu ?

2021-04-24

En Lavvu er et telt som er de samiske rensdyrnomaders oprindelige boform. 

Teltets oprindelige konstruktion er, som tipien, opbygget af et skelet af lange, tynde, lige træstammer, rejst så de står i en fuld cirkel på jorden og samles i toppen. 

Over skelettet er trukket en teltdug af rensdyr skind. Samerne havde oprindeligt deres egen helt bestemte indretning, med entrefelt, bålsted og faste pladser.

Halvdelen til manden samt den anden halvdel til konen, børnene og udstyr.
Særlige gæster fik plads hos manden.
Alle sov i rensdyrskind med fødderne mod udgangen. 

Moderne modeller af teltet er lavet af lærred eller nylon/polyester, og støttes i de mindste modeller kun af en enkelt stang af metal i midten som holder hele konstruktionen oppe, sammen med barduner og pløkker.
Specialudstyr som brændeovne kan bruges, hvor teltstangen ligeledes fungerer som skorsten.

For os som familie er vores Lavvu nok den bedste investering, den er let, fylder lidt, har god stå højde og vi er sammen. Vi har tidligere haft telt med 2 sove kabiner, med en voksen afdeling og en børne afdeling.... børnene ville alligevel sove hos os :-), så hvorfor ikke på denne måde?

Vi har meget plads, der er mulighed for madlavning i teltet, i dårligt vejr skal vi ikke tænke på om vi kan være der, det kan vi.

Fordele:
Der er god plads i en lavvu.
Man kan ofte stå oprejst inde i en den, og der er også typisk meget plads i forhold til, hvor meget lavvuen vejer.
De er samtidig meget stabile selv i vind, og så er de gode om vinteren.
Der er endda plads til, at man kan tage en lille varmeovn med ind i lavvuen, så der bliver sprødt og dejligt derinde (Ovnen kan dog veje meget)
Store lavvuer er fantastiske, hvis man er mange af sted på tur sammen, og man gerne vil have fokus på det sociale.

De er glimrende som fællestelte, hvor man enten sover, eller hvor man måske bare spiser og hygger sammen, inden man trækker sig tilbage til sit eget telt.

Det er altså et alsidigt telt, men det der for mig er det aller største plus, det er at det er let at sætte op. selv i stormvejr, og at man i løbet af få minutter kan have familien i læ og tørvejr, og så kan man derefter selv trimme teltet, er man virkelig øvet så er konen færdig med kaffen og der er lunt når man er færdig med trimningen.

Ulemper:
Lavvuer er ofte ret store og vejer en del, så de passer ikke videre godt til vandreture.

Der bliver dog lavet lavvuer til mellem to og fire personer, som fint kan konkurrere med tunnel- og kuppeltelte, når det kommer til, hvor meget vægt hver person skal bære. 

Den model vi har vejer mindre end 5 kg og kan deles i 4 dele ( Telt, stang, pløkke og bund) og derved fordeles imellem os alle.

Man kan i tørre perioder undlade bunden, og er man afsted hvor der er masser af træer, eller hvis man kan nogle tricks med at binde sine vandrestave sammen, så kan man også undvære stangen i midten.

Alle foto og Video er egen produktion
Alle rettigheder forbeholdes 2020
Drevet af Webnode Cookies
Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang